Извор „РЕЧ НАРОДА“ 28.октобра 2014.

У Малом Црнићу, 22. октобра, завршен је 43. ФЕДРАС, Фестивал драмских аматера села Србије, на коме су поштоваоци и Fedras0001.љубитељи позоришне уметности били у прилици да одгледају девет представа у такмичарској конкуренцији. Разноврсност репертоара, глумачка уверљивост и маштовите редитељске замисли остали су његова препознатљива одлика. Срели смо се са обиљем ликова, драмских заплета и редитељским идејама, што је све обогатило и оправдало смисао, разлоге и циљ опстајања и трајања овог јединственог фестивала. Још једном је позоришна уметност показала дубље значење човековог трајања. Завршне вечери додељена су признања за редитељска, глумачка и друга позоришна остварења.

Fedras0074.Оцењивачка комисија која је радила у саставу Слободан Савић, позоришни критичар из Београда, Милош Јагодић, редитељ из Београда и Весна Џино, професор књижевности из Црљенца, није имала нимало лак задатак, јер је било доста добрих представа у скоро свим сегментима. У званичној конкуренцији овогодишњег фестивала нашло се девет представа у извођењу аматерских позоришта из Малог Црнића, Треботина -Жабара -Мале Врбнице, Падине, Костолца и Дрмна, Љубовије, Крушчића, Божевца, Бољевца и Старог Села.

Доминирале комедије

-Иако рађене у скромним продукционим условима, различитих достигнућа и постигнућа, већина представа је била Fedras0096.уједначеног квалитета. Посматрано у контексту аматерског позоришног стваралаштва издвојиле су се представе које својим дометима у потпуности оправдавају учешће на републичком фестивалу, а понекад чак и надилазе оквире аматерског позоришног израза. На репертоару су подједнако биле заступљене представе по текстовима домаћих и страних класика, као и домаћих и страних савремених драмских писаца. У погледу жанра, доминирале су комедије. Ако је реч о поступку, онда је то реалистички позоришни израз. Фестивал је протекао у пријатној атмосфери, у врло доброј организацији Центра за културу и општине Мало Црниће, уз љубазност и предусетљивост домаћина. То је била одлична прилика да позоришни аматери из различитих средина, чији однос према позоришту карактеришу ентузијазам и безинтересна посвећеност, прикажу своје стваралаштво и умеће на сцени, али и да размене искуства са колегама после представа у сусрет некој будућој, заједничкој сарадњи. Из вечери у вече, Фестивал је био врло добро посећен, што потврђује да публика у Малом Црнићу и околним селима има изграђен однос и интересовање за позориште, благодарећи дугој традицији ФЕДРАС-а. То на најбољи начин потврђује да је мисија овог фестивала плодотворна и корисна, нагласио је председник жирија Слободан Савић.

Награде43.ФЕДРДС-а

Прва награда за представу у целини припала је представи „Рупа“, Драмског студија Дома културе Божевац. Друга награда Fedras0006.додељена је представи „Мирандолина“, Драмског студија „Луча“ из Крушчића, док је треће место у овој категорији освојила представа „Позориште у паланци“, Општинског аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ из Малог Црнића.

Награду за најбољу режију понео је Саша Б. Латиновић за представу „Рупа“, Драмског студија Дома културе Божевац. Награда за главну женску улогу није додељена, док је најбољом мушком улогом проглашена рола Боже у представи „Рупа“ Драмског студија Дома културе Божевац, коју је тумачио Валентино Ољача. Награда за најбољу епизодну женску улогу додељена је Тамари Јовановић за улогу Верке у представи „Позориште у паланци“, Општинског аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ из Fedras0020.Малог Црнића, док је у мушкој конкуренцији признање отишло у руке Дејана Милошевића за улогу Нинковића у представи „Госпођа министарка“, позоришта „Кастелум“. Награда за глумачку бравуру додељена је Милици Тапушковић Минић и Адријани Планчак за улоге глумица у представи „Мирандолина“ Драмског студија „Луча“ из Крушчића. Специјална награда за колективну и партнерску игру припала је глумцима представе „Не играј на Енглезе“, позоришта „Баг театар“ из Бољеваца. За најбољи костим награђен је Миодраг Мага Милановић за представу „Госпођа министарка“ позоришта „Кастелум“ из Костолца и Дрмна, за најбољу сценографију Саша Б. Латиновић за представу „Рупа“, Драмског студија Дома културе Божевац, док су награде за најбоље Pozoriste u Palanciмладе глумце припале Јелени Башић за улогу Султане у представи „Зла жена“ Драмског студија КУД-а „Вук Караџић“ Треботин -Жабари -Мала Врбница и Николи Булатовићу за улогу витеза од Рипафарте у представи „Мирандолина“, Драмског студија „Луча“ из Крушчића.

Овогодишњи 43. по реду ФЕДРАС затворио је председник општине Драган Митић, нагласивши да је Фестивал подједнако понос у културном стваралаштву општине Мало Црниће, као што је и престижно место за позоришно уметнички израз аматера села Србије.

Завесе 43. ФЕДРАС-а су пале и налазимо се на завршетку овог заиста по свему судећи успешног Gospodja ministarkaфестивала. Честитам добитницима награда и захваљујем се позоришним трупама, Министарству културе, Савезу аматера Србије, спонзорима, публици и свима који су дали допринос да се овај фестивал одржи,.закључио је Митић.

Последње фестивалске вечери публика је уживала у професионалној позоришној представи „Сокин и Босина“, Звездара театра, у режији Југа Радивојевића, по тексту др Милице Константиновић. Улоге су тумачили Љиљана Благојевић, Соња Кнежевић, Калина Ковачевић, Виктор Савић и Милош Ђорђевић.

Свечаности су присуствовали председник општине Мало Црниће Драган Митић, председница Скупштине општине Горанка Стевић, заменик председника општине Горан Дачић, помоћник председника општине Топлица Ђорђевић, секретар Савеза аматера Србије Стојан Бошков, шеф одборничке групе СНС-а Малиша Антонијевић, директор Дунав осигурања филијале Пожаревац Зоран Дебељковић, директори јавних предузећа и установа.

Д. Динић

Comments are closed.

Informator o radu
 informator o radu opstine Malo Crnice

informator o radu azuriran 11.7.2014

Protiv bele kuge

KZM na twiteru