43. ФЕДРАС ******************************** 14.10 у 20 сати „ПОЗОРИШТЕ У ПАЛАНЦИ“, аутор: Радослав Златан Дорић, режија Дејан Цицмиловић,- А.П. „Бранислав Нушић“ Мало Црниће ************************************** 15.10. у 20 сати „ ЗЛА ЖЕНА“ – аутор: Јован Стерија Поповић, режија Живорад Ђоковић- Драмски студио КУД „Вук Караџић“ Треботин, Жабари, Мала Врбница. ********************************* 16.10. у 19:30 сати „ЖИВОТ БЕЗ ХОЛЕСТЕРОЛА“- аутор: Вилијам Климачер, редитељ Јармола Кербоцова- Дом КУЛТУРЕ ПАДИНА ******************************* 17.10. у 20 сати „ГОСПОЂА МИНИСТАРКА“- аутор: Бранислав НУшић, режија Миодраг Мага Милановић - Дрмно –Стари Костолац, (копродукција). ******************************* 18.10. у 20 сати „БУБА У УХУ“ – аутор: Жорж Фејдо, режија Иван Исаиловић -А.П „Александар Јоковић“- Љубовија ********************************* 19.10. у 20 сати МИРАНДОЛИНА“- Карло Голдони, режија Дејан Цицмиловић, КУД „Крушчић“ –Драмски студио Луча из Крушчића. *********************************** 20.10. у 19:30 сати „РУПА“ – аутор: Александар Обрадовић, режија Саша Б. Латиновић КУД „Бранко Радичевић“ Драмски студио, Божевац ********************************* 21.10. у 19:30 „НЕ ИГРАЈ НА ЕНГЛЕЗЕ“- аутор, Владимир Ђурђевић, редитељ, Бора Ненић- Баг театар“ – Бољевци. ********************************** У 21:00 „ПРАЋКА“- аутор: Николај Кољада, режија Тома Митровиић Дом културе „Влада Марјановић“ Старо село. ******************************* 22.10. У 20 сати Фестивал затвара професионална позоришна представа“ Сокин и Босина“, режија Југ Радивојевић ******************************** ДОБРОДОШЛИ ******************************** УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН *********************************
Email
Email za mesne kancelarije i sluzbenike

Email za mesne kancelarije i sluzbenike

Vreme je za odmor
Tunis letovanje 2014
KZM

Kancelarija za mlade opstine Malo Crniće

регионална развојна агенција

Регионална развојна агенција Браничево Подунавље

Извор „РЕЧ НАРОДА“

Свечана седница Скупштине поводом 14. октобра Дана општине Мало Црниће, отпочела је химном „Боже правде“, у извођењу хора Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца. Председница Скупштине општине Горанка Стевић, истакла је да се ове године обележавају три велика датума, по 59-и пут слави се Дан општине, обележава се 70 славних година од завршетка Другог светског рата, и 100 година од почетка Великог рата.

Fedras0087.
Fedras0021.
Fedras0042.
Fedras0064.
Fedras0076.
Fedras0122.
Fedras0132.
Fedras0153.
Fedras0172.
Fedras0178.
Fedras0182.

СРПСКЕ ЖРТВЕ ЗА СЛОБОДУ СВЕТА

dan opstine Malo Crnice„Наша земља је у оба рата била на страни победника, уз огромне жртве. Србија је у Великом рату изгубила 1,1 милион становника. У Другом светском рату Југославија је дала 1,5 милиона живота, што је више од 10 посто у односу на укупан број становника и била је трећа земља по броју жртава, иза Пољске и Совјетског Савеза. Сви други то добро памте. На нама је да то сећање одржимо, да се никада не заборави“, казала је Стевићева.

По традицији, обележавање Дана ослобођења била је прилика да се грађани малоцрнићке општине присете славних предака који су дали своје животе у вишегодишњим ратним збивањима на овим просторима и доказали неизмерну храброст и пожртвовање.

Данас обележавамо седамдесетогодишњицу извојеване слободе и са поносом се сећамо палих бораца у Другом светском рату и свих бораца ослободилачких ратова. Они су постали део наше славне историје и уградили себе у нашу будућност. Поносни смо што су стали раме уз раме са армијама сила победница и што су донели жељену слободу у садејству са руском Црвеном армијом. Током Великог рата најзначајнија битка на овом подручју одиграла се 1915. године на брду Врањевац, где се сада гради споменик у организацији Удружења потомака ратника од 19121920. године и уз подршку општина Браничевског округа, физичких и правних лица, истакао је председник општине Мало Црниће Драган Митић, потом указавши на постигнуте резултате између два октобра и на планове за наредни период.

Током мајских поплава, од 19 насеља захваћено је 12. У првом налету вода је поплавила око 5.000 хектара, 477 домаћинстава и продрла у 221 стамбени објекат. На 1.200 хектара настала је директна штета и са штетом на јавним објектима и објектима инфраструктуре, она износи 104 милиона динара.

И поред тешкоћа изазваних поплавама, око 100 милиона динара или трећина буџета општине усмерена је ка инвестиционим активностима. Реализација пројеката је усмерена у три основна правца, то су водоснабдевање, изградња путева и реконструкција грађевинских објеката. Реализовано је 14 партија изградње улица у насељима и реконструисано 8 домова културе. У току су активности на Опремању два бунара на водоизвориштима, наставак два магистрална цевовода и много других активности. У области здравства, социјалне заштите, школства, културе, библиотечке делатности, туризма, пољопривреде и комуналних делатности, такође су опредељена значајна средства, нагласио је Митић.

ПРИЗНАЊА ЗА ДОПРИНОС РАЗВОЈУ

За изузетне резултате постигнуте у развоју и унапређењу општине Мало Црниће, плакете за 2014. годину додељене су: Велимиру Илићу, министру без портфеља у Влади Србије задуженом за ванредне ситуације, за изузетан допринос развоју општине Мало Црниће, потом, Кори Удовички, потпредседнику Владе Србије и министру за државну управу и локалну самоуправу, за изузетан допринос развоју општине Мало Црниће.

Међу добитницима су Центар за обуку копнене војске Пожаревац, за изузетан допринос у одбрани од поплава, МУП Републике Србије Сектор за ванредне ситуације, Одељење за ванредне ситуације Пожаревац, за изузетан допринос у одбрани од поплава, затим, Иван Миљковић из Шапина, најуспешнији пољопривредни произвођач у области сточарства, Владан Илић из Божевца, истакнути пољопривредник и предузетник, Зоран Обрадовић председник Савета месне заједнице Велико Село и повереник цивилне заштите, за изузетан допринос у одбрани од поплава и доприносу у  развоју Меснезаједнице. Награђен је Даниел Сурдуловић, председник Савета месне заједнице Кула и повереник цивилне заштите, за изузетан допринос у одбрани од поплава, Александар Стојановић, директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац, за изузетан допринос у санирању штета насталих од поплава, и Живорад „Жика“ Николић, за изузетан допринос у медијској промоцији општине.

Честитајући празник, министар Велимир Илић, пожелео је грађанима и руководству општине много успеха у даљем раду и нагласио да ће Влада Србије наставити да пружа помоћ у санирању штета које су настале у поплављеним подручјима.

  • Тешко је свакој Влади да издржи оволике штете које су настале, а наравно и вама, јер могли смо урадити много других послова, отворити нова радна места, да није било ових несрећа, које су нас задеси ле. Драго ми је што сте се сетили да људе са којима сарађујете наградите, казао је Илић.

Традиционална престижна награда за најбољу књигу поезија „Србољуб Митић“, по мишљењу стручног жирија за 2014. годину, припала је Адаму Пуслојићу, за књигу песама „Део мог крика“. Добитнику је награду предао председник општине Драган Митић.

Иначе, свечаности су присуствовали министар без портфеља у Влади Србије задужен за ванредне ситуације Велимир Илић, државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Иван Бошњак, потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, народни посланици Драган Пауновић, Оливера Пауљескић и Милетић Михајловић, начелник Браничевског управног округа Александар ТЗокић, градоначелник Пожаревца Миомир Илић, председник општине Петровац Радиша Драгојевић, председник општине Жабари Миодраг Филиповић, председник општине Кучево Новица Јаношевић, председник општине Жагубица Сафет Павловић, представници судства, војске, полиције, јавних предузећа и установа.

ФЕДРАС БРЕНД ОПШТИНЕ

По одржаној свечаној седници, на платоу Спомен парка означен је почетак 43. Фестивала драмских аматера села Србије. И ове године ФЕДРАС је окупио бројне учеснике из Србије, а такође је био почашћен присуством значајних гостију. Обраћајући се присутнима, председник општине Драган Митић, нагласио је да је ова манифестација основана 1972. године са циљем да поспеши развој драмског аматеризма у селима Србије, али и сваког вида уметничког стваралаштва.

  • Нема сумње да је ФЕДРАС постао бренд општине Мало Црниће, а заслуге припадају свима који са ентузијазмом долазе на смотру аматерског позоришта и културног стваралаштва, заслуге припадају творцима ФЕДРАСа и онима који несебично уграђују део себе у фестивалску будућност. Током наредних осам дана угостићемо девет представау конкуренцији, видети друге посленике културе, чути како то ФЕДРАС зрачи културним просторима Србије и шта Фестивал значи аматерским позориштима широм Републике, рекао је Митић.

Овогодишњи Фестивал отворио је драмски уметник Тихомир Арсић, честитајући на упорности и истрајности да се очува бисер српске културе.

  • Први пут сам давне 1979. године био овде на ФЕДРАС у захваљујући Лепомиру Ивковићу, мом колеги из класе, и то је био мој најаутентичнији позоришни доживљај, где сам видео људе који са њиве, са посла, долазе да одгледају позоришни комад. То је тренутак који говори о чињеници које би морали да буду свесни сви у друштву, да култура није привилегија богатих, него право на духовно и физичко васпитање детета, закључио је Арсић.

У оквиру пратећих манифестација 43. ФЕДРАС-а отворене су две изложбе слика. Најпре је у свечаној сали отворена изложба слика аутора Зорана Богићевића из Петровца, о којој је говорио академски уметник Драган Милосављевић, а потом у Услужном центру изложба слика са ликовне колоније „Стишко посело“, коју је отворила директорка Туристичке организације Јасна Јовић. На позоришној сцени, малоцрнићки аматери извели су представу „Позориште у паланци”, у режији Дејана Цицмиловића.

Д. Динић

Comments are closed.

Informator o radu
 informator o radu opstine Malo Crnice

informator o radu azuriran 11.7.2014

Protiv bele kuge

KZM na twiteru