Izvor „Reč naroda“

Povodom petnaest godina od pogibije bivšeg komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane general pukovnika Ljubiše Veličkovića, na njegov grob, u rodnom selu Crljenac, prošle nedelje položeni su venci. To su, ispred delegacije Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije, učinili brigadni general Dejan Joksimović sa saradnicima, delegacija opšti.ne Malo Crniće, koju su činili: predsednik opštine Dragan Mitić, predsednica SO Goranka Stević, zamenik predsednika opštine Gor>an Dačić, predstavnici MZ Crljenac, predsednik opštine Žabari Miodrag Filipović, predstavnici Aero-kluba koji nosi njegovo ime, članovi porodice, fudbalske i lovačke organizacije, kao i mnogobrojni prijatelji i meštani njegovog rodnog Crljenca, koji je neizmerno voleo i kome se uvek vraćao.

Dana 1. juna 1999. godine, za vreme obilaska položaja raketnih baterija PVO u selu Omoljica kod Pančeva, nakon dejstva NATO avijacije na ovaj grad i položaje RV i PVO, jednim od projektila smrtno je pogođen general Ljubiša Veličković. Tako je život izgubio jedan od najškolovanijih oficira tadašnje Vojske Jugoslavije, ali uspomene i sećanja zauvek će čuvati Ljubišu Veličkovića od zaborava.

Na to je podsetio predsednik opštine Malo Crniće Dragan Mitić.

–   Okupili smo se danas da evociramo uspomene na jednog generala srpske vojske koji je svoj život položio na braniku otadžbine. Svakog 1. juna sa ponosom se sećamo našeg generala Veličkovića, čoveka koji je u sebi imao ono što mnogi drugi nemaju. Voleo je svoju porodicu, prijatelje, uvažavao saradnike. Ponosni na vas, podsećamo mlade generacije na sve ono što ste učinili. Neka Vam je večna slava, a mi obećavamo da ćemo Vas se uvek sećati i prvog juna obilaziti Vaš grob, istakao je Mitić.

Njegove reči je potvrdila i predsednica Skupštine opštine Goranka Stević.

–   Dan kada je putanjom večnosti otišao čuvar nebeskog plavetnila naš Crljenčanin general Veličković, njegovo delo, hrabrost, požrtvovanost i odlučnost, želja da brani svoj narod od NATO agresora ne mogu i ne smeju nikada da se zaborave. Tako je bilo 1999. godine, a i ove godine kada je Srbija preživela elementarne nepogode, katastrofalnih razmera, gde smo izgubili ljudske živote i gde nas sve podseća na 1999. godinu, istakla je Stević.

Memorijalni turnir “Ljubiša Veličković”

Nakon polaganja venaca, tradicionalno, u organizaciji opštine Malo Crniće, Mesne zajednice Crljenac, Opštinskog fudbalskog saveza Malo Crniće i Fudbalskog kluba “Stig” Crljenac, održan je Memorijalni turnir “General Ljubiša Veličković”. Na turniru su učestvovale ekipe: “Vazduhoplovna brigada” iz Batajnice, Centar za obuku kopnene vojske Požarevac, Veterani Crljenca i reprezentacija OFS Malo Crniće. Pobednički pehar je pripao Centru za obuku kopnene vojske Požarevac. Drugo mesto pripalo je reprezentaciji OFS Malo Crniće. Pehare su uručili predsednik opštine Dragan Mitić, predsednica Skupštine opštine Goranka Stević i zamenik predsednika opštine Goran Dačić.

D.N.

Comments are closed.

Izaberite pismo
Informator o radu
 informator o radu opstine Malo Crnice

informator o radu azuriran 11.7.2014

KZM na twiteru