Email
Email za mesne kancelarije i sluzbenike

Email za mesne kancelarije i sluzbenike

Vreme je za odmor
Tunis letovanje 2014
KZM

Kancelarija za mlade opstine Malo Crniće

srbaKnjiževna manifestacija „Sećanje na Srboljuba Mitića“, povodom obeležavanja dve decenije od upokojenja ovog poznatog pesnika iz Crljenca, po kojem opštinska narodna biblioteka nosi ime, priređena je u petak, 26. jula. Nosilac ovog okupljanja je malocrnićka Biblioteka „Srboljub Mitić“, a pokrovitelj Opština Malo Crniće.

Sećanje je počelo posetom večnoj kući pesnika, na starom groblju u rodnom Crljencu, u prisustvu mnogobrojnih poštovalaca Mitićevog književnog rada. Vence na grob našeg književnika položile su predsednica Skupštine, Goranka Stević i direktorka Biblioteke, Zorka Stojanović.

Dokaz da je Srboljub Mitić bio to što jeste, vrsni pisac koji je veoma mnogo doprineo razvoju pisane reči na našem području, a i šire, jeste naše prisustvo u ovako velikom broju. Napustio nas je jula meseca 1993. godine, ali ja nastavio da živi u svojim književnim radovima, u svojim pesmama, u našim srcima..“, kazivala je Goranka Stević.

Uspomene na Srboljuba Mitića evocirao je i Milić Antonijević, književnik iz Crljenca. Raša Perić, književnik iz Petrovca na Mlavi, govorio je svoje stihove posvećene Srbi Mitiću, dok Je Zorka Stojanović govorila stihove Srboljuba Mitića.

U popodnevnim časovima usledila je svečana akademija. Zvucima flaute Anastasije Vojinović i pozdravnom rečju direktorke Biblioteke, započet je program, a pozdravima se priključio i prvi čovek opštine, Dragan Mitić.

O Srboljubu Mitiću, nadahnuto su govorili: Danilo Radojković, profesor književnosti i Raša Perić, književnik iz Petrovca na Mlavi, Veliša Joksimović, književnik iz Požarevca i Ana Dudaš iz Malog Crnića, a prisutni su imali priliku da čuju i esej o knjizi „Alin zjap“, koji je napisao Milisav Milenković, književnik. Stihove Srboljube Mitića, govorile su: Verica Milošević, glumica u penziji iz Petrovca na Mlavi, Vesna Džino, profesor književnosti iz Crljenca i Zorka Stojanović, direktorka Biblioteke. Na harmonici su prikladne melodije svirali učenici Muzičke škole“ Stevan Mokranjac“ odeljenje u Malom Crniću, Đorđe Perić i Mihailo Vojinović. Program je nastavljen čitanjem poezije posvećene Srboljubu Mitiću, tokom koje su svoje pesme čitali Boban Paunović, Ana Dudaš, Zlatija Radovanović, Zoran Stojićević Rikardo, Vojkan Ivković i Živojka Milić.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.